’t Was Maar Een Mof
Dankzij de jonge Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch overleven twee Brabantse peuters, maar de soldaat moet deze heldendaad wel met zijn leven bekopen
’t Was Maar Een Mof

Op 6 oktober 1944 ontsnappen in Goirle twee kinderen aan de dood. Ze waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats: Jan en Toos Van Kilsdonk. Dankzij de jonge Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch overlevenn ze, maar de soldaat moet deze heldendaad wel met zijn leven bekopen.

Altijd is dit verhaal binnen de familie Van Kilsdonk doodgezwegen, bang dat het dorp ze zou brandmerken als ‘pro-Duits’. Nu resten er gewetensbezwaren. Toos nu: “Ik ben onrustig. Ik moet het nu nog verwerken, zo lang naderhand.” Jan: “Ik zou zo graag tegen deze familie willen zeggen: Wat zijn we u schuldig?”

Wie is de familie van de omgekomen Duitse soldaat. Hoe zullen ze reageren als ze de waarheid wordt verteld over hoe hun Karl-Heinz aan zijn einde kwam.

Een reconstructie aan de hand van interviews met ooggetuigen, betrokkenen en de vele brieven en documenten van de familie Rosch.

Credits
release
3 mei 2005
vorm
tv-documentaire
lengte
47 minuten
camera
Menno Mennes
regisseur
Geertjan Lassche
research
Joop Schepens
producent
EO / Netwerk