Jongens van de Bouw

Wie zijn toch die mannen die voor dag en dauw onderweg zijn in hun busjes naar bouwplaatsen in het land, terwijl de rest van Nederland nog slaapt? Voor antwoord op die vraag wordt twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam gevolgd, van eerste paal tot oplevering.

In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer ‘booming business’. Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: “time is money”.

De druk is continu voelbaar in deze lange documentaire die even ontluisterend is als humoristisch. De camera registreert de bouwvakkers in de keet, op de steiger en tijdens de lange ritten van en naar huis. Langzamerhand dringt de vraag zich op wie de hoogste prijs betaalt van de extreme druk waarin de jongens van de bouw hun werk doen. En is het mogelijk om de ratrace van de bouw te ontvluchten?

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
15 december 2019
lengte
86 minuten
idee, regie, camera
Geertjan Lassche
regie
Geertjan Lassche
regie advies
Coco Schrijber
montage
Stefan Kamp NCE
luchtopname
Gerhard van Roon
geluid en sound design
Jan Kooiker, Mark Meewis
kleurcorrectie en online
Amator
vormgeving
Gerben Greuliker
productie
Mascha Boogaard
eindredactie
Sjoerd van den Broek
uitvoerend producent
Sander van den Eeden
omroep
BNNVARA / NPO2