De Boer Die Zou Gaan Emigreren…
The Farmer Who Wanted To Emigrate...
De Boer Die Zou Gaan Emigreren…

Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk “spuugzat”. Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want “daar houden ze nog wel van boeren”.

Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet?

Een hilarisch, dramatisch en aandoenlijk portret van één van de laatste vrije boeren die niet meer kan aarden in het huidige Nederland en de vrijheid zoekt. Brouwer: “Het vertrek van de boeren is het einde van de vrijheid van een volk.”

Over een man die op zijn oude dag zijn eigen kop volgt en alsnog zijn levensdroom wil verwezenlijken. Over het verschil tussen boerenwijsheid en boereneigenwijsheid, de marges tussen onder en boven de wet en over boerenerfgoed dat verdwijnt uit het moderne Nederland.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
25 novemer 2008
vorm
film
lengte
85 minuten
camera
Menno Mennes
geluid
Jan Smelik
regisseur
Geertjan Lassche
producent
EO
Bijzonderheden

Heijmen (Hein) Brouwer is in maart 2021 op 76-jarige leeftijd overleden.

Hendrik Wielinga, de blinde boerenknecht uit De Boer Die Zou Gaan Emigreren is op 31 maart 2013 op 83-jarige leeftijd overleden

Cameraman Menno Mennes is op 5 december 2012 op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer Die Zou Gaan Emigreren… was de laatste film die hij voor me draaide. Ik schreef deze in memoriam over hem.

De Boer Die Zou Gaan Emigreren werd in 2008 geselecteerd voor het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) en ging in premiere in Tuschinski Amsterdam.