Break Free
portretten van jonge verongelukte wereldreizigers
Break Free

Je stouwt je rugzak vol met net genoeg kleding en zegt het burgerlijke leven in Nederland vaarwel. Voor jou geen huisje-boompje-beestje, maar de wereld ontdekken, grenzen verleggen en dromen najagen. Jonge mensen breken uit de sleur en gaan op avontuur in het buitenland. Maar... Dan komen ze op tragische wijze om het leven of raken vermist. In de documentaireserie Break Free, gepresenteerd door Chris Zegers, wordt hun intense, veel te vroeg beëindigde leven postuum gevierd. Iedere aflevering is een indrukwekkend eerbetoon door familie en vrienden, in een poging de herinnering levend te houden.

Break Free, seizoen 1, Laurens Higler
De jonge zeezeiler Laurens Higler (26) zeilt met twee vrienden rond de wereld. Eenmaal op het vasteland van Puerto Rico slaat het noodlot toe, nét al iedereen denkt dat het gevaar geweken is.

Break Free, seizoen 1, Lisanne Froon
Lisanne Froon (22) besluit om samen met haar vriendin Kris Kremers vrijwilligerswerk te gaan doen met kinderen in Midden-Amerika. Na een wandeling in de jungle van Panama keren de twee meiden niet terug, Haar broer Martijn volgt haar laatste voetsporen en brengt een indrukwekkend eerbetoon.

Break Free, seizoen 1, Ken Boogers
Van een Armani-boy verandert Ken Boogers (25) in een idealist die begaan is met lot van mens en natuur. Tijdens een trekking langs de rotskust van de Golden Bay in Nieuw-Zeeland komt hij om het leven. Zijn moeder volgt zijn voetsporen tot het punt waar zijn leven overgaat in een mysterie.

Break Free, seizoen 1, Danaë Moons
Kunstenares Danaë Moons (29) wil de agressie van de jungle ervaren om inspiratie op te doen. Op weg naar het oerbos van Kalimantan (Indonesië) slaat haar boot om in een stroomversnelling, sindsdien ontbreekt van haar elk spoor.

Break Free, seizoen 1, Martijn Seuren
De droom van Martijn Seuren (32) is om de toppen van alle 82 bergen in de Alpen van meer dan 4000 meter aan te raken. Op de reis waarin hij de missie wil afsluiten, die laatste 4000’er, gaat het mis. Hij overlijdt door een val van een berg op de grens tussen Italië en Frankrijk.

Break Free, seizoen 2, Rianne Brouwer
Rianne Brouwer (18) en haar Australische vriend Alex worden in 2012 dood aangetroffen in een hutje in de binnenlanden van Laos. De oorzaak van hun overlijden is nog steeds een raadsel. Rianne's moeder en zus gaan vijf jaar later terug naar waar het is gebeurd en brengen daar een eerbetoon.

Break Free, seizoen 2, Christiaan Wilson
In deze aflevering een portret van avonturier Christiaan Wilson (35) uit Amsterdam die vermist raakt in de Himalaya. Zijn vrienden reizen af naar de Dhaulagiri (8167 meter), in de hoop antwoorden te vinden op wat er met hun vriend is gebeurd.

Break Free, seizoen 2, Daan van Rhijn
In deze aflevering het aangrijpende verhaal van backpacker Daan van Rhijn (22) uit Groningen die ziek wordt op een tropisch eiland in Maleisië en uiteindelijk overlijdt. Broer Bob volgt Daans laatste voetsporen en brengt een indrukwekkend eerbetoon.

Break Free, seizoen 2, Kitty Allebes
Kitty Allebes (27) uit Utrecht reist ondanks haar diabetes type 1 de wereld rond. Bovenaan haar bucketlijst staat het jaarlijkse vuurwerk in Sydney. Maar in Australië komt ze in een hypo terecht en overlijdt. Haar beste vriendin Inge reist af naar Sydney en volgt haar laatste voetstappen.

Break Free, seizoen 2, Coen van Rosmalen
Coen van Rosmalen (24) uit Tilburg is helemaal bezeten van sneeuw, bergen en snowboarden en verhuist naar Oostenrijk. Als hij in de zomer het snowboardwalhalla in Nieuw-Zeeland bezoekt, gaat het mis.

Break Free, seizoen 2, Stijn Poncin
Stijn Poncin (20) uit Breda wil zijn grenzen verleggen en loskomen van zijn faalangst. Hij regelt een stageplek ver weg van zijn familie en vrienden, op de Antillen. Zijn sprong in het diepe verrijkt zijn leven. Maar het wordt ook zijn einde.

Break Free, seizoen 3, Niels van der Ploeg
Een vrijbuiter, avonturier en zakenman ineen. En een gast waar je meteen van houdt. Misschien wel omdat je in hem je eigen jongensdromen terug ziet. Met 1 verschil: hij maakt ze stuk voor stuk waar. Want welke jongen krijgt het nu voor elkaar om in Monaco de rijken der aarde rond te varen met superluxe jachten? Maar dan, als het eigenlijk niet mooier kan, slaat het noodlot toe.

Break Free, seizoen 3, Jessica Wilford
Jessica Wilford uit Valkenswaard wil als kind al voor Artsen Zonder Grenzen gaan werken. Het vele reizen maakt haar ook rusteloos. Met dat rusteloze gevoel vertrekt ze in 2015 naar het aardbevingsgebied in Nepal, om er hulp te bieden. Ondanks de ellende op de grond voelt ze zich vanuit de helicopter dolgelukkig. Maar dan, op letterlijk haar laatste helicoptervlucht, gaat er iets mis.

Break Free, seizoen 3, Wendy Doesburg
Ze ontmoetten elkaar tijdens hun wereldreis in Australië. Maandenlang deelden Wendy Doesburg en Geanne Hoekstra lief en leed. Bij het afscheid beloofden ze elkaar om in Nederland de vriendschap weer op te pakken. Geanne ging terug naar NL, Wendy zette de reis in Australië voort, ze wilde nog één keer op avontuur, nu langs de westkust. Daar verongelukt ze.

Break Free, seizoen 3, Nina Hoogers
De 21-jarige Nina Hoogers uit Brabant worstelt… met haar achtergrond. Om rust te krijgen in haar hoofd, gaat ze op reis, naar Azie. Na allerlei omzwervingen belandt ze in Vietnam en wordt verliefd op het kustplaatsje Hoi An. Ze wil er zelfs blijven wonen. Dan, opeens komt er opeens een ander bericht uit Vietnam. Ze komt terug! Maar Nina zal niet meer thuis komen.

Break Free, seizoen 3, Lucas Westenberg
Aspirant piloot Lucas Westenberg (19) reist de hele wereld over en beleeft met zijn vader de mooiste avonturen. Tijdens een examenvlucht van de KLM Flight Academy stort zijn vliegtuig neer in een ravijn. Een reddingsteam vindt later de stoffelijke overschotten. Vader Erik en moeder Petra hebben een missie, 5 jaar later. Alsnog zo dicht mogelijk bij de plek komen waar Lucas is overleden.

Break Free, seizoen 4, speciale MH17-editie, Tallander Niewold
Tallander Niewold (22) uit Brummen groeit op in een groot gezin. Op school zit het Tallander niet mee, hij kan zich moeilijk concentreren en blijft achter met zijn leerprestaties. Na veel teleurstellingen vindt hij toch zijn roeping: het leger. Vlak voor zijn dood wordt zijn doorzettingsvermogen alsnog beloond. Defensie bevordert hem in juli 2014 tot soldaat eerste klas. Om zijn succes te vieren, boekt hij een ticket aan boord van de MH17.

Break Free, seizoen 4, speciale MH17-editie, Sascha Meijer
De mooie, slimme en reislustigemeeslepend leven. Ze verhuist naar Amsterdam om het maximale eruit te halen. Als ze twee keer wordt afgewezen voor de toneelacademie, stort ze zich in de journalistiek. Gedreven door idealisme wil ze documentaires maken over maatschappelijke onderwerpen als minderheden en vrouwenrechten. Ze heeft talent, maar kan de heftige onderwerpen moeilijk loslaten. In juli 2014 is ze toe aan vakantie. Samen met haar grote liefde Tim stapt ze aan boord van de MH17.

Break Free, seizoen 4, speciale MH17-editie, Paul Goes
Paul Goes (33) groeit met zijn tweelingbroer Willem op in Enschede. Na zijn studie gaat hij op wereldreis naar Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Vlak voor zijn terugreis naar Nederland ontmoet hij de Maleisische actrice Shuba, die ook aan het backpacken is. Ze beginnen te mailen en krijgen een relatie op afstand. In juli 2014 stappen Paul en Shuba op vlucht MH17. Broer Willem reist ze achterna, met veel vragen.

Break Free, seizoen 4, speciale MH17-editie, Darryl Gunawan
Darryl Gunawan (19) uit Amstelveen wordt door zijn omgeving omschreven als een 'wonderkind', een creatieve alleskunner. Hij weet dit allemaal te combineren met een studie Geneeskunde en zijn relatie met vriendin Mara. In juli 2014 vliegen hij en zijn familie met de MH17 naar de Filipijnen, voor een familiebezoek.

Break Free, seizoen 4, speciale MH17-editie, Laurens van der Graaff
Laurens van der Graaff (30) uit Amsterdam is een 'eeuwige student' en droomt stiekem van een leven als schrijver. Maar die carrière mislukt. Laurens wordt leraar Nederlands en de lievelingsleraar van de school. In juli 2014 is Laurens klaar voor het volwassen leven en boekt hij samen met zijn vriendin Karlijn een ticket richting Indonesië, vlucht MH17 .

Break Free, seizoen 5, Charmayne Holslag
Een straalblauwe zee, strand en palmen. Dat is de droom van grafisch vormgever Charmayne Holslag (28) uit Vlissingen. Ze vertrekt bij modeblad Glamour en gaat met vriend Dyon over de wereld reizen. Als travel influencer krijgt Charmayne steeds meer volgers. Als het duo in maart 2019 door Vietnam trekt, zijn ze al 12,5 jaar bij elkaar en hebben ze de halve wereld al gezien. Dan eindigt de reis abrupt en komt Dyon alleen thuis. Met in zijn bagage veel beeldmateriaal, bewijsmateriaal van een eens gelukkig leven.

Break Free, seizoen 5, Dion van Diermen
Leven in Californië, LA, Hollywood. Roadtrippin’, dwalen door natuurparken en boarden op één van de mooiste oceanen. Het is de droom van miljoenen, maar de werkelijkheid van de happy few. Om geld te verdienen wordt hij figurant in Hollywood-blockbusters en speelt in films met Brad Pitt en Samuel L. Jackson. Maar Dions paradijs is ook een schijnwerkelijkheid. Zijn leven is opeens voorbij. En wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Een jaar na zijn overlijden reist broer Rutger hem achterna, op zoek naar antwoorden.

Break Free, seizoen 5, Kim Akker
Judokampioen Kim Akker (22) uit Den Helder is klein van stuk maar vloert moeiteloos met haar sterke linkerarm tegenstanders op de mat. Ze is misschien wel medaillekandidaat op de eerstvolgende Olympische Spelen. Met judo compenseert ze haar pestverleden. En dan scheurt ze voor de derde keer haar kruisbanden. Als ze doorgaat kan ze blijvend invalide worden. Ze zegt de topsport vaarwel en vertrekt naar Mexico. Daar leidt ze een jaloersmakend bestaan. Totdat er in juli 2019 iets gruwelijk misgaat.

Break Free, seizoen 5, Emma Arfman
Emma Arfman (23) uit Huissen heeft de gave om iemand acuut en onvoorwaardelijk haar vertrouwen te geven, zeggen familie en vrienden over haar. Als dochter van een beroepsmilitair, die regelmatig op missie is, ontwikkelt ze al op jonge leeftijd mentale weerbaarheid. Maar Emma heeft ook angsten, bijvoorbeeld voor menigtes en vliegen. Des te groter de uitdaging als ze in 2019 met vriend Koen het vliegtuig instapt voor een grensverleggende rondreis in Peru en Bolivia. Ze hebben de tijd van hun leven, tot de 13e dag.

Break Free, seizoen 5, Sophia Koetsier
Sophia Koetsier uit Amsterdam: Slim. Getalenteerd. Sociaal. Vasthoudend. Ze maakt geen onderscheid tussen mensen. Mooie basiseigenschappen van een goede arts in opleiding. Om buitenlandervaring op te doen, vertrekt ze in 2015 naar Oeganda. Voor een stage, en daarna een rondreis door het land. Tijdens die safari raakt Sophia vermist. Als er in de dagen na haar verdwijning enkele persoonlijke spullen worden gevonden bij de rivier ontstaan allerlei wilde verhalen in de media. Maar familie, vrienden en autoriteiten tasten nog steeds, na bijna 7 jaar, in het duister over haar lot.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
Afleveringen
26
release serie 1
31 maart 2016
release serie 2
16 maart 2017
release serie 3
8 maart 2018
release serie 4
7 maart 2019
release serie 5
25 augustus 2022
lengte (per aflevering)
35-37 minuten
vorm
serie, televisiedocumentaire
idee, regie
Geertjan Lassche
presentatie
Chris Zegers
camera
Geertjan Lassche
research
Denise van Laar, Jona Schmidt, Dominique Lutik
montage
Ruud de Haas, Jacco den Hertog, Gerrit Jan ten Hove, Francesco Indaco, Erik Lichtendonk, Gerald van Leipsig
productie
Tom van Aggelen, Marleen Bakker, Pepijn Boonstra, Naomi Boszhard, Sanne Fleskens, Daphne Mook
UP
Martine Tromp, Wilma Westrus
geluidsmixage
Hans Bakker, Mark Meewis
kleur
Pepijn Kleis
vormgeving
Minsk
eindredactie
Hein-Kan Keijzer, Wieneke van Vucht
uitvoerend producent BNNVARA
Sander van den Eeden
creatief producent SkyhighTV
Wilfred Drechsler
omroep / net
BNNVARA / NPO3
In de media
Moeder, Paul en Frederiek
RTL Late Night (30-03-2016)
'Laurens kwam niet terug'
Parool (31-03-2016)
'Bevroren poten voor een shot'
NRC (31-03-2016)
'Jong verongelukte wereldreizigers'
Qmusic (31-03-2016)
'Schitterende hommages'
AD (09-04-2016)
'Het idee is ontroerend goed'
NRC (08-04-2016)
'We zijn verslaafd...'
Volkskrant (08-04-2016)
'Lisanne was vooral heel dapper'
Metro (07-04-2016)
Chris Zegers over Break Free
Radio 2 (07-04-2016)
'Reddingsteam was dichtbij'
NOS Journaal (06-04-2016)
'Veel reacties na uitzending'
Omroep Brabant (14-04-2016)
'Met grote crew meer ruis'
Broadcast Magazine (01-07-2017)
Maken & breken
VARA-gids (07-03-2017)
Nieuw seizoen Break Free
De Nieuws BV (15-03-2017)
Chris Zegers over Break Free
Algemeen Dagblad (16-03-2017)
Chris Zegers over Break Free
VARA-gids (16-03-2017)
Nog steeds een raadsel
Telegraaf (16-03-2017)
Eerbetoon aan gestorven durfallen
NRC (17-03-2017)
Finding Christiaan Wilson
Parool (18-03-2017)
Vermist in Nepal
Pauw (23-03-2017)
Bob brengt ode aan Daan
Dagblad van het Noorden (27-03-2017)
Chris Zegers bewust op achtergrond
Nu.nl (30-03-2017)
Chris Zegers over Break Free
De Wereld Draait Door (31-03-2017)
Chris Zegers over Break Free
3FM (13-04-2017)
'90 procent tranen knippen we eruit'
Linda Nieuws (25-04-2017)
Interview Chris Zegers
Shownieuws (19-02-2018)
Nieuw seizoen Break Free
Parool (04-03-2018)
Linda en Marcel over hun zoon Niels
Pauw (06-03-2018)
Terug naar de rampplek
AD (08-03-2018)
'Niels leefde een jongensdroom'
NPO3 (08-03-2018)
Mooie verhalen in Break Free
Televizier (08-03-2018)
'Koning Willem-Alexander geeft bijzonder cadeau'
Libelle (08-03-2018)
Interview moeder van Niels
Linda Nieuws (08-03-2018)
Nieuw emotioneel seizoen
RTL Boulevard (08-03-2018)
Linda over verongelukte zoon
Telegraaf (08-03-2018)
Interview moeder en zusje Jessica
Omroep Brabant (19-02-2018)
Moeder en zus eren Jessica
Eindhovens Dagblad (16-03-2018)
Terugblik op Break Free
Libelle (07-12-2018)
Chris Zegers en Rutger van Diermen
Op1 (23-08-2022)
Break Free meteen weer raak
Metro (25-08-2022)
'En dan gaat het deksel open'
Parool (25-08-2022)
'Dat stralende meisje is niet meer'
Trouw (26-08-2022)
Rutger onderzoekt laatste weken van zijn broertje
AD (31-08-2022)
Zaak Sophia Koetsier blijft mysterie
RTL Boulevard (28-09-2022)
Bijzonderheden

Break Free won het TV-beeld in 2017.

In Belgie is Break Free ook gemaakt onder de naam Forever Young.