God Bless Montgomery
De vergeten Polen in de Slag om Arnhem
Het verhaal van de Poolse parachutisten die tijdens de Slag om Arnhem bij Driel vochten.
Hun rol in de veldslag is altijd onderbelicht gebleven.
De Poolse president kende Geertjan Lassche voor deze documentaire in 2007 de Gold Cross of Merit toe,
één van de hoogste Poolse staatsonderscheidingen.
God Bless Montgomery

In september 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de rivieren te veroveren. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. Maar zijn waarschuwing wordt in de wind geslagen. De Polen landen aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier over te steken mislukt. Hun inzet zou nutteloos zijn geweest, zeggen de Britten. De Slag om Arnhem wordt een bloedbad. Generaal Sosabowski wordt oneervol uit het leger ontslagen. Ook Nederland deed mee aan de vernedering van de Polen.

In deze documentaire wordt het vergeten aandeel van de Poolse parachutisten gereconstrueerd door onder andere oud-parachutisten en ooggetuigen en aan de hand van vertrouwelijke documenten. Zo wordt een geheime brief uit 1946 van Koningin Wilhelmina onthuld waarin ze voorstelt om de Poolse parachutisten te onderscheiden. Haar verzoek aan de Nederlandse regering is niet beantwoord. ZKH Prins Bernhard reageert in de documentaire op de nieuwe feiten.

Als direct gevolg van deze documentaire kreeg de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade in 2006 door Koningin Beatrix de hoogste Nederlandse eretekens uitgereikt: de Militaire Willems-Orde voor de brigade en de Bronzen Leeuw postuum voor haar bevelhebber, Stanisław Sosabowski.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Awards, Nominaties en Festivals

Staatsonderscheiding Polen

2007, Polen

Credits
release
18 september 2004
vorm
tv-documentaire
lengte
70 minuten
camera
Menno Mennes
regisseur
Geertjan Lassche
research
Arno Baltussen, Eric van Tilburg, Andries Hoekstra
producent
EO / Netwerk