Frontberichten

Voorjaar 2020 bereikt de Corona-pandemie Nederland. Vanuit Brabant rolt een golf van besmettingen over het land. Minister-president Rutte kondigt in een historische toespraak een lockdown aan. Kantoren, scholen, sportclubs en kerken gaan dicht, alleen de noodzakelijke beroepen mogen zich verplaatsen. Het maximum aantal Intensive Care-opnames wordt bereikt en verpleeghuizen veranderen letterlijk in sterfhuizen. Angst voor het onbekende slaat toe. Tienduizenden Nederlanders, met cruciale beroepen, staan maanden in de frontlinie. Artsen, verpleegkundigen, handhavers, onderwijzers en andere zorgverleners. Zij zetten zich in om ons land weer beter te maken en de samenleving draaiende te houden.

In deze ongekend spannend periode, wereldwijd maar ook in Nederland, is er elke dag het programma Frontberichten (iedere avond na Nieuwsuur). In dit documentairemagazine laten de zorgverleners zelf van zich horen. Ze doen verslag van de eerste Corona-golf met zelfgemaakte vlogs. Dagelijks worden de vlogs tot een actueel en indringend bulletin gevlochten. Al die vlogs samen zijn nu de geschiedenis van hoe Corona in Nederland kwam en hoe ons land die periode beleefde.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Awards, Nominaties en Festivals

nominatie Nipkow

2020, Nederland

nominatie Rose d'Or

2020, Zwitserland

Journalist van het Jaar

2020, Nederland

Credits
release
20 maart 2020
lengte (per aflevering)
14 minuten
vorm
televisieserie, journalistiek
aantal afleveringen
53
idee, regie
Geertjan Lassche
redactie
Annet Beskers, Lisette van Vliet, Lorenzo Frankel, Jan Rulo, Danny Nomden, Pien Koppe, Kelly Klingenberg, Kelly Valk, Saskia Adriaens, Maurice Driessens
edit
Dirk-Jan van den Aardweg, Gerrit Jan ten Hove
promo edit
Joel van Etten, Daan de Jong
geluidsnabewerking
Mark Meewis
beeldredactie
Jillis Lentjes, Lisette Rooseboom
grafisch
Lucas Reinds, David Hazeleger
voice-over
Astrid Joosten
productie
Yvonne Borgers, Fleur Holtzer
eindredactie
Hein-Jan Keijzer, Danielle van Lieshout
uitvoerend producent BNNVARA
Sander van den Eeden
omroep
BNNVARA / NPO2
Bijzonderheden

Frontberichten is op 20 maart 2020 voor het eerst uitgezonden, op NPO2. Het programma wordt telkens herhaald op NPO1, na het late Journaal. In totaal kijken zo’n miljoen mensen naar een aflevering van Frontberichten. De waardering van het kijkerspubliek is uitzonderlijk, met uitschieters naar een 8,8. Het programma is na 53 afleveringen (voorlopig), op zondag 31 mei 2020, gestopt. Talkshow Op1 maakte na de laatste uitzending een special over Frontberichten.

Op 20 december 2020 is nog eenmaal een Frontberichten-special uitgezonden. Een compilatie met de meest indrukwekkende vlogs, plus terugblikken van zorgverleners.