De Uitverkorenen
The Chosen Ones
Jonge mannen die zich melden voor de opleiding van het Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger,
moeten heel wat in hun mars hebben om de felbegeerde Mariniersbaret te mogen opzetten.
De Uitverkorenen

‘Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren.’ Dat is het motto van de opleiding van Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger. Ieder die de eindstreept haalt, moet in staat zijn zichzelf op te offeren voor een collega. Dus wil je marinier worden, dan moet je bewijzen dat je hard genoeg bent. Zodra instructeurs zwakte ruiken, storten ze zich als roofdieren op de prooi. Want de groep is zo sterk als de zwakste schakel. Vooral tijdens loodzware oefeningen is de survival of the fittest genadeloos.

Tijdens 9 maanden opleiding registreert de camera het proces van breekbaarheid tot breken of… jezelf overwinnen. Tegelijkertijd bekruipt de kijker steeds meer de vraag: Zijn er nog wel nieuwe ijzervreters?

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
november 2012
vorm
film
lengte
90 minuten
montage
Stefan Kamp en Maurits Malschaert (assistent)
sound design
Alex Booy
coach
Coco Schrijber
regisseur
Geertjan Lassche
productie
EO / NPO3 / 3Doc
Bijzonderheden

De Uitverkorenen (The Chosen Ones) werd geselecteerd voor de Nederlandse competitie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) en ging op 17 november 2012 in filmtheater Tuschinkski in Amsterdam in wereldpremiére.

De Uitverkorenen werd op 4 april 2013 uitgezonden (ingekort), en werd door 570.000 kijkers (80-minuten-versie) bekeken.