Mannenbroeders van Kootjebroek
[Winaar De Gouden Greep 2011]
Sommige inwoners zien de massaslachting in 2001 door MKZ als een aanval van een anti-christelijke regering op hartje Bijbelbelt.
Tien jaar later is MKZ in Kootwijkerbroek nog steeds een open zenuw.
Mannenbroeders van Kootjebroek

In het voorjaar van 2001 heerst de zeer besmettelijke dierziekte MKZ (Mond en Klauwzweer) in Nederland. In maart wordt ook bij een kalfje in het Veluwse dorp Kootwijkerbroek MKZ vastgesteld. Minister Brinkhorst (D66) laat 200 boerderijen met meer dan 60.000 dieren ruimen. Maar de boeren van Kootwijkerbroek geloven niet dat de ziekte er is, omdat de ‘besmetting’ niet leidt tot de verwachte uitbraak. Sommige inwoners zien de gedwongen massaslachting als een aanval van een anti-christelijke regering op hartje Bijbelbelt. Als de ruimingen beginnen, komt het dorp massaal in opstand. Weken, maanden is het oorlog tussen Kootjebroek en de overheid.

Tien jaar later is MKZ in Kootwijkerbroek nog steeds een open zenuw. Het trauma van de massale ruimingen is een wond die niet heelt zolang het gelijk van de Kootwijkerbroekers niet wordt erkend. Diverse inwoners zijn bezig om het ongelijk van de overheid alsnog te bewijzen: ze doen onderzoek en voeren processen om de waarheid boven tafel te krijgen.

De Kootwijkerbroekers zijn verenigd in hun geloof dat er geen MKZ is geweest. Hun vertrouwen in de overheid heeft een onherstelbare breuk opgelopen. Maar over de opstand tegen de overheid zijn de meningen meer verdeeld. De verhitte gemoederen in 2001 leidden tot gewelddadige taferelen waarbij ook politiemensen en ambtenaren voor het leven getekend werden. Hoe verhoudt het verzet zich tot de christelijke overtuiging van de Kootwijkerbroekers? Wat betekent gehoorzaamheid aan God in deze context?

In Mannenbroeders van Kootjebroek zien we vier hoofdpersonen worstelen met dit verleden: Lau Jansen, die namens de Stichting Onderzoek MKZ de onderste steen boven probeert te halen; Henk van den Brink, een gedupeerde veehouder die documenten van de overheid via de rechter openbaar probeert te krijgen; Jan Niesing die in 2001 als predikant in Kootwijkerbroek probeerde te bemiddelen in de opstand; en Willem van Essen die als lid van een actiegroep in de cel belandde. Wanneer komt het moment dat zij het verleden kunnen laten rusten?

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Awards, Nominaties en Festivals

Gouden Greep

2012, Nederland

Credits
Release
3 maart 2011
Vorm
film
Lengte
58 minuten
Camera
Onno 't Hooft
Montage
Stefan Kamp
Regisseur
Geertjan Lassche
Productie
IDTV-Docs/EO
Fondsen
Mediafonds
Bijzonderheden

Mannenbroeders van Kootjebroek won in april 2011 de Gouden Greep (prijs voor de beste land- en tuinbouw journalistiek).

Bekijk online: Mannenbroeders van Kootjebroek

Klik voor download filmposter