Het Geweten
Hoe was het om één van Hitlers elitesoldaten te zijn en hoe is het om terug te kijken naar de levensbepalende keuze van toen?
Het Geweten

Gerespecteerd en bejubeld worden door de leider van het ‘Deutsche Reich’, gehaat en gevreesd worden in de bezette gebieden. Hoe was het om één van Hitlers elitesoldaten te zijn en hoe is het om terug te kijken naar de levensbepalende keuze van toen?

Eén van hen is Franz Doppelreiter, die bewaker was in het concentratiekamp Mauthausen. Hij mishandelde tijdens verhoren tientallen gevangenen en had de bijnaam “de ranselaar”. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld, maar kreeg strafvermindering. In de reportage doet hij zijn verhaal.

We spraken met vijf voormalige Waffen-SS’ers, SS’ers en één van Hitlers elitesoldaten in de Luftwaffe. Ze praten openhartig over hun oorlogsverleden en leggen uit waarom ze zich bij de SS hadden aangesloten. Ook komt ter sprake of ze spijt hebben van hun daden tijdens de oorlog. De uitzending kwam mede tot stand met behulp van auteur Peter Gerritse, die het boek “De verzetsvrouw en de SS’er” schreef.

Credits
release
20 april 2006
vorm
tv-documentaire
lengte
78 minuten
camera
Jeroen van der Drift, Hans Vernhout, Menno Mennes
regisseur
Geertjan Lassche
research
Anna Schmidt, Nicole Standtke, Peter Gerritse
producent
EO / Netwerk