God, Jesus, Trump!
documentaireserie over de Amerikaanse Bible Belt
God, Jesus, Trump!

In de documentaireserie GOD, JESUS, TRUMP! dompelt de christelijke televisiejournalist en presentator Tijs van den Brink zich onder in de Amerikaanse Bible Belt, waar president Donald Trump aan de macht is. In de eerste serie is hij halverwege zijn ambtstermijn en bidden zijn christelijke stemmers vurig om een tweede termijn voor hem. Tijs -afkomstig van de Nederlandse Bible Belt- wil weten: hebben zij een bord voor de kop, of ziet hij iets over het hoofd?

Als na de eerste drie afleveringen de situatie in Amerika omslaat, door Corona en Black Lives Matter, gaat Tijs van den Brink opnieuw naar Amerika. Trump -door steeds meer schandalen geplaagd- is minder zeker van een herverkiezing en bij de Democraten krijgt hij geduchte tegenstand van Joe Biden. Hoe eindigt de verkiezingsstrijd en hoe reageren Trumps trouwste volgelingen?

Journalist en christen Tijs van den Brink bezoekt christelijke Trump-fans in de Amerikaanse Bible Belt: hebben zij een bord voor de kop, of ziet hij iets over het hoofd?

In aflevering 1 ('Het Beloofde Land') gaat Tijs op aanraden van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, naar een van oorsprong Hollandse en gereformeerde enclave in de noordelijke staat Michigan, waar men grotendeels op Trump stemt. Na decennia hard werken hebben de protestanten het hier goed voor elkaar. Maar het lijkt ook alsof ze die verworvenheid kost wat kost willen beschermen tegen zij die er zonder tegenprestatie van mee willen profiteren.

In aflevering 2 ('Holy Olie') is Tijs in het zuidoosten van Texas, vlakbij oliebel Port Arthur, waar vooral op Trump wordt gestemd. Tijs verwondert zich over christelijke Trump-stemmers die even overtuigd anti-abortus als pro-doodstraf zijn. En terwijl onophoudelijk olie uit de grond wordt gehaald, lijkt niemand zich zorgen te maken over klimaatverandering en toenemende stormen. Tijdens Independence Day krijgt Tijs een inkijkje in het christelijke patriottisme waar Donald Trump dankbaar gebruik van maakt.

In aflevering 3 ('Gods President') bezoekt Tijs North Carolina, waar het christelijke platteland unaniem achter Donald Trump staat. Tijs vraagt zich af hoe het kan dat de zakenman Donald Trump overal mee wegkomt, als de christelijke moraal juist oproept tot schuld belijden. In deze aflevering gaat Tijs naar een bijeenkomst waar Trump optreedt voor een uitzinnige massa. Voor sommige christenen geldt Trump zelfs als een gezondene van God. Maar Tijs lijkt zich zich steeds meer te beseffen dat de relatie tussen Trump en de christenen een business deal is: Trump behartigt christelijke belangen in ruil voor een christelijke stem.

In aflevering 4 ('De Veluwe van Amerika') keert Tijs terug naar het platteland van Holland Michigan, ‘de Veluwe van Amerika’. Amerika staat aan de vooravond van nieuwe verkiezingen, en Trump hoopt te worden herkozen. Tijs gaat langs bij oude bekenden die opnieuw op Trump willen stemmen. Maar ook gaat hij in gesprek met dominee Brian Berghoef, een Democraat, die november 2020 strijdt voor een plaats in het Congres en een anti-Trump-geluid laat horen op dit platteland. Tijs wil van van de Trump-stemmers weten: Na zoveel veroordelingen en beschuldigingen, is het dan geen christelijke plicht om onderling de dialoog te zoeken?

In aflevering 5 ('Texas for Trump') is Tijs op verkiezingsdag in Texas, dat massaal op Trump heeft gestemd. Tijs gaat langs bij de gelovige Vietnam-veteraan Mike, die voor de doodstraf is, en vurig bidt om een herverkiezing voor Trump, omdat de christelijke natie Amerika anders in gevaar komt. Verderop -naast een olieindustriegebied- is een arme zwarte wijk die zeer anti-Trump is. Daar zijn ze blij dat Biden lijkt te hebben gewonnen. Tijs wil weten, van de Trump-volgelingen: is het niet een christelijke plicht om tegenstellingen te verkleinen, zwart en wit, rijk en arm?

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
Afleveringen
5
release aflevering 1
6 februari 2020
release aflevering 2
13 februari 2020
release aflevering 3
20 februari 2020
release aflevering 4
13 januari 2021
release aflevering 5
14 januari 2021
lengte (per aflevering)
50 minuten
vorm
serie, televisiedocumentaire
idee, regie
Geertjan Lassche
presentatie, interviews
Tijs van den Brink
camera
Frank Moll
research
Maddy Christine Hope, Robin de Wever
beeldresearch
Marije Drenth
montage
Jacco den Hertog, Gerald van Leipsig, Gerrit Jan ten Hove, Rinze Schuurman
productie
Johan den Boef, Marinus Kelder
trailer
Dirk-Jan van den Aardweg
geluidsmixage
Mark Meewis
online, kleur
Amator
vormgeving
Minsk
eindredactie
Margje de Koning
uitvoerend producent EO
Ellen Danhof
omroep
EO / NPO2