Blinde Drift
Een dicht-op-de-huidportret van de 26-jarige skinhead Anne uit Friesland die vindt dat hij onterecht is veroordeeld voor het met de dood bedreigen van ambulancepersoneel.
Blinde Drift

Blinde Drift is een dicht-op-de-huid portret van de 26-jarige skinhead Anne uit Friesland die vindt dat hij onterecht is veroordeeld voor het met de dood bedreigen van ambulancepersoneel. In augustus 2011 wordt een vriend van Anne onwel tijdens een autorit. De ambulance komt, mede door miscommunicatie, pas laat ter plaatse. Uiteindelijk overlijdt het slachtoffer. Anne en zijn vrienden zijn boos op de hulpdiensten. Volgens de rechter zou hij geroepen hebben: “Hij dood, dan ook jullie dood”, één van de redenen om hem te veroordelen tot een gevangenisstraf van ruim 4 maanden.

Anne, gediagnosticeerd ADHD, is geen onbekende van justitie. Naast een verleden met drugs, criminaliteit en geweld is hij ook gefascineerd door het Derde Rijk en verzamelt Nazi-attributen. Zijn uiterlijk en zijn verleden maken het niet makkelijk hem te geloven wanneer hij een pleidooi doet dat niet hij maar een ander het ambulancepersoneel met de dood heeft bedreigd en dat de agressieve houding van de vriendengroep eigenlijk een heel menselijke reactie was. Toch roept zijn eenzame betoog wel degelijk vragen op over de bewijsvoering van zijn veroordeling.

Terwijl Anne zijn best doet zich van een andere kant te laten zien, wordt de kijker stilgezet bij de complexe problematiek rond zijn persoon. Zo horen we ook het hartverscheurende verhaal van zijn moeder. Want hoe kon het allemaal zover komen? Het resulteert in de vraag: Wat moet de samenleving met mensen als Anne en wie neemt nu uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor hem en zijn leven?

Deze documentaire kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
23 januari 2014
vorm
tv-documentaire
lengte
45 minuten
montage
Gerald van Leipsig
redactie
Dienke Vos, Eliza Bergman
regisseur
Geertjan Lassche
productie
EO / NPO