God, Jesus, Trump!
documentaireserie over de Amerikaanse Bible Belt
God, Jesus, Trump!

In de documentaireserie GOD, JESUS, TRUMP! reist de christelijke televisiejournalist en presentator Tijs van den Brink door de Amerikaanse Bible Belt waar Donald Trump aanbeden wordt.

Journalist en christen Tijs van den Brink bezoekt christelijke Trump-fans in de Amerikaanse Bible Belt: hebben zij een bord voor de kop, of ziet hij iets over het hoofd?

In aflevering 1 ('Het Beloofde Land') is Donald Trump president. Tijs begint zijn reis -op aanraden van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra- in een van oorsprong Hollandse en gereformeerde enclave in de noordelijke staat Michigan, waar men grotendeels op Trump stemt. Na decennia hard werken hebben de protestanten het hier goed voor elkaar. Maar het lijkt ook alsof ze die verworvenheid kost wat kost willen beschermen tegen zij die er zonder tegenprestatie van mee willen profiteren.

In aflevering 2 ('Holy Olie') is Tijs in het zuidoosten van Texas, vlakbij oliebel Port Arthur, waar vooral op Trump wordt gestemd. Tijs verwondert zich over christelijke Trump-stemmers die even overtuigd anti-abortus als pro-doodstraf zijn. En terwijl onophoudelijk olie uit de grond wordt gehaald, lijkt niemand zich zorgen te maken over klimaatverandering en toenemende stormen. Tijdens Independence Day krijgt Tijs een inkijkje in het christelijke patriottisme waar Donald Trump dankbaar gebruik van maakt.

In aflevering 3 ('Gods President') bezoekt Tijs North Carolina, waar het christelijke platteland unaniem achter Donald Trump staat. Tijs vraagt zich af hoe het kan dat de zakenman Donald Trump overal mee wegkomt, als de christelijke moraal juist oproept tot schuld belijden. In deze aflevering gaat Tijs naar een bijeenkomst waar Trump optreedt voor een uitzinnige massa. Tijs lijkt zich zich steeds meer te beseffen dat de relatie tussen Trump en de christenen een business deal is: Trump behartigt christelijke belangen in ruil voor een christelijke stem.

In aflevering 1 van het tweede seizoen ('De Veluwe van Amerika') keert Tijs terug naar het platteland van Holland Michigan, ‘de Veluwe van Amerika’. Amerika staat aan de vooravond van nieuwe verkiezingen (2020), en Trump hoopt te worden herkozen. Tijs gaat langs bij oude bekenden die opnieuw op Trump willen stemmen. Maar ook gaat hij in gesprek met dominee Brian Berghoef, een Democraat, die november 2020 strijdt voor een plaats in het Congres en een anti-Trump-geluid laat horen op dit platteland. Tijs wil van van de Trump-stemmers weten: Na zoveel veroordelingen en beschuldigingen, is het dan geen christelijke plicht om onderling de dialoog te zoeken?

In aflevering 2 van het tweede seizoen ('Texas for Trump') is Tijs op verkiezingsdag (2020) in Texas, waar in 2016 massaal op Trump is gestemd. Tijs gaat langs bij de gelovige Vietnam-veteraan Mike, die voor de doodstraf is, en vurig bidt om een herverkiezing voor Trump, omdat de christelijke natie Amerika anders in gevaar komt. Verderop -naast een olieindustriegebied- is een arme zwarte wijk die zeer anti-Trump is. Daar zijn ze blij dat Biden nu lijkt te winnen. Tijs wil weten, van de Trump-volgelingen: is het niet een christelijke plicht om tegenstellingen te verkleinen, zwart en wit, rijk en arm?

Tijs begint de derde serie van God, Jesus, Trump! in Michigan, waar inmiddels goede bekenden ban hem wonen. In aflevering 1 ('Twee jaar later') van het derde seizoen wil Tijs weten: Hoe denken de christenen nu, 2 jaar na de Capitool-bestorming, over Trump? Hopen ze op een nieuwe termijn voor Trump? En hoe reageert je christelijke omgeving als je publiekelijk afstand doet van Trump? Tijs gaat onder andere op bezoek bij de Republikeinse staatssenator Ed McBroom die onderzoek deed naar verkiezingsfraude en -tot woede van Trump- concludeerde dat Biden terecht had gewonnen.

In aflevering 2 ('Van de Wereld') van het derde seizoen van God, Jesus, Trump! gaat Tijs 'Off the grid'. Steeds meer Amerikaanse christenen hebben moeite met overheidsbemoeienis en de opmars van secularisatie in Amerika. Sommige christenen trekken zich letterlijk terug uit de samenleving en kiezen voor een leven ‘ver weg van de moderne wereld’, zonder massamedia, zelfvoorzienend en in staat zichzelf te verdedigen. Ze zien Donald Trump als een ‘messias’, omdat die zegt de christelijke grondbeginselen in ere te willen herstellen. Enkelingen kwamen even uit hun isolement, op 6 januari 2021, om het Capitool te bestormen.

Het derde seizoen van God, Jesus, Trump! sluit Tijs af in de dichtbevolkte ‘Sunshine State’ California, met de magische stranden, de entertainmentindustrie, waar de cultuur ‘vrijheid en blijheid’ ademt. Want ook in de grote steden langs de Amerikaanse westkust wonen veel christenen. Tijs vraagt zich in aflevering 3 ('Mooi-weer-christenen') af of christenen in deze omgeving anders leven dan hun broeders en zusters op de Bible Belt en in hoeverre dat hun politieke overtuiging beïnvloedt. California grenst aan Mexico, waar vele immigranten samendrommen in de hoop een nieuw leven te beginnen in Amerika. Ondertussen is het daklozenprobleem in California schrikbarend.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
Afleveringen
8
release aflevering 1
6 februari 2020
release aflevering 2
13 februari 2020
release aflevering 3
20 februari 2020
release aflevering 4
13 januari 2021
release aflevering 5
14 januari 2021
release aflevering 6
24 oktober 2022
release aflevering 7
25 oktober 2022
release aflevering 8
26 oktober 2022
lengte (per aflevering)
50 minuten
vorm
serie, televisiedocumentaire
idee, regie
Geertjan Lassche
presentatie, interviews
Tijs van den Brink
camera
Frank Moll
research
Petrie Beckmann, Maddy Christine Hope, Robin de Wever
beeldresearch
Marije Drenth
montage
Jaap de Goede, Jacco den Hertog, Gerald van Leipsig, Gerrit Jan ten Hove, Rinze Schuurman
productie
Johan den Boef, Marinus Kelder
geluidsmixage
Mark Meewis
online, kleur
Amator
vormgeving
Minsk
eindredactie
Margje de Koning, Arie Rijneveld
uitvoerend producent EO
Ellen Danhof
omroep
EO / NPO2