Nooit Meer Laf | deel 2
Pieter Hoppen
De ongemakkelijke waarheid van een verzetsheld
Nooit Meer Laf | deel 2

Geertjan Lassche onderzocht twee jaar lang het onrustbarende verhaal van Gerrit Gunnink. Gerrit geldt al meer dan 60 jaar als een echte verzetsheld, één van prins Bernhards getrouwen van voor en na de oorlog. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren, maar waar we vandaag de dag met plaatsvervangende trots naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Hij verzweeg twee duistere geheimen over zijn tijd bij het gewapend verzet. Aan het eind van zijn leven besluit Gerrit de film terug te draaien.

Gerrit Gunnink geldt al meer dan 60 jaar als een echte verzetsheld. Zoon van “Ome Hein”, één van Prins Bernhards getrouwen. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren maar waar we nu met rode oortjes naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Want hij heeft iets verzwegen over zijn tijd bij het gewapend verzet. Er zijn een paar dingen die hem niet lekker zitten, die nog niet uitgesproken zijn. Twee geheimen.

In de documentaire Nooit Meer Laf worden tot in details twee hoofdstukken uit Gunninks oorlogstijd gereconstrueerd. Steeds weer draait het om de vraag: waarin verschilt de gemakkelijke waarheid van de pijnlijke waarheid? Gaandeweg de documentaire ontstaat een nieuwe realiteit. Nooit Meer Laf is een oorlogsdocumentaire die afspeelt in het nu. Het is het verhaal van een man die het opruimen van zijn geweten verkiest boven de nadelige consequenties van zijn onthullingen.

Deel 2 - Pieter Hoppen: In 1943 beweren boeren dat een onderduiker spioneert voor de Duitsers. In een vergadering van het verzet beraadt men zich op deze situatie. Gerrit Gunnink krijgt opdracht deze onderduiker naar Meppel te brengen. De familie van de onderduiker heeft nooit meer iets van hem vernomen. Wat is er gebeurd? Welke rol heeft Gerrit daarin gespeeld?

Credits
release deel 1
4 mei 2009
release deel 2
5 mei 2009
vorm
tv-documentaire
lengte
58 en 70 minuten, tweeluik
camera
Jeroen van der Drift
regisseur
Geertjan Lassche
producent
EO / Netwerk / NPO2
Bijzonderheden

Als gevolg van deze documentaire wordt in april 2009 in een weiland bij Staphorst een stoffelijk overschot gevonden.